CZ SK HU

Rólunk

Sztori a bringáink mögött

A GHOST több, mint 20 éve épít kerékpárokat. De mi teszi különlegessé ezeket a többiekkel szemben? Mindegyik kerékpárunknak megvan a saját, meghatározó egyénisége. A belépő szintű, könnyen kezelhető és az agresszív hegyi bringáink közt számos árnyalat van, de az eltérés csak a szögekben, milliméterekben és rugóútban mérhető. Fejlesztőink tapasztalt kerékpárosok a sport minden érájából, minden általunk gyártott kerékpár hordozza ennek lenyomatát. Tehát ami mássá tesz bennünket, az az a tény, hogy a szenvedélyünk a karakteres kerékpárok építése, mintsem a bevált sablonok használata.

 

 


 

Történelem

A Ghost vállalatot két fiatal kerékpár-rajongó alapította, Uwe Kalliwoda és Klaus Möhwald, az észak-bajorországi Waldsassen-ben. 1993 óta fejlesztenek és gyártanak kiváló minőségű kerékpárokat a profi versenyzőknek és hobbi kerékpárosoknak egyaránt. A kínálatban megtalálhatóak természetesen a hegyi, országúti és túrabringák, mindamellett komoly hangsúlyt fektetnek az E-bike szegmensre is. A GHOST elkötelezett támogatója a sportnak, női versenycsapata a nemzetközi mezőnyben rendre az élen teljesít, de az extrémebb szakágakban nem kisebb névvel dolgozik együtt, mint Tomáš Slavík.

A cég dinamikusan növekszik, mára összesen 335 főt foglalkoztat, ebből 135 még mindig Waldsassenben dolgozik, de már egy új, modern gyáregységben. A cég hollandiai, spanyolországi, dél-koreai, dél-kínai és tajvani üzemei mellett a németországi gyártásra fókuszál, amely teljes kapacitásának 70%-át adja. 2008-ban a Ghost az Accel Group tagja lett, de az alapok maradtak, úgy döntöttek, hogy bíznak az eddigi vezetésben, ezért a vezérigazgató Uwe Kalliwoda maradt.

 

Kutatás és fejlesztés

Minden kerékpár mögött bonyolult és összetett fejlesztési folyamat áll. Gyakran hónapokig finomhangoljuk a legapróbb részleteket, amíg minden tökéletes nem lesz. A fejlesztés alapja a tervezés, a funkcionalitás és az ötletesség.

Fejlesztőink tapasztalt mérnökök, de ettől fontosabb, hogy szenvedélyes bringások. Sokak versenyeznek közülük Cross Country-ban, 4X-ban és az Enduro Word Series-ben. Ezért tudjuk mi kell egy ösvényen, mi az ami ténylegesen működik. Minden fejlesztés egyedi ötleten és inspiráción alapul. Ez egy kezdeti vázlaton megformálódik, majd 3D-s vizualizációk és szimulációk segítségével készül számítógépen. Az első prototípusokat ezután saját laborban teszteljük, ez az egyetlen módja annak, hogy termékeink tartósságát és biztonságát garantálhassuk. És végül talán a legfontosabb lépés a folyamat során: a prototípusok elhagyják a labort, és csapataink versenyzői éles körülmények között tesztelik őket. Mérnökeink ezeket a gyakorlati tapasztalatot közvetlenül a fejlesztési folyamatba építik be, hogy végül olyan kerékpárokkal érjünk el, amelyek nem fognak csalódást okozni, és ez büszkévé tesz minket.

Nem mindent lehet megítélni a képernyőn keresztül. Néha megfoghatóvá kell tenni az ideákat, és közeli tapasztalatokat szerezni velük kapcsolatban. Persze a gyors prototípus-gyártásnak köszönhetően szinte végtelelen lehetőség nyílik a kis szériás modellek létrehozására. Mivel gyakorlatias emberek vagyunk, ezért mindent kipróbálunk, csak így tudunk közvetlen tapasztalatokat levonni, mely részletek működnek jól, illetve melyek szorulnak finomításra. Amint ezeket a köröket lefutottuk és tisztázódtak a problémás részek, csapataink és tapasztalt bringásaink tartós teszteknek vetik alá őket, hogy a sorozatgyártás előtt a visszajelzéseik alapján a legfinomabb részletek is harmóniába kerülhessenek. A váz típusától függően bevonásra kerülnek a rugózó elemek gyártói is az optimális beállítások megtalálása érdekében.